Projects / Exhibitions / Nationaal Onderwijsmuseum
26/09/2015

Nationaal Onderwijsmuseum

Grow Up!
De openingstentoonstelling van het nieuwe Nationaal Onderwijsmuseum.

Complete kunstwerken gevuld met tekeningen, plaatjes van pop- en filmsterren, gesprekken met klasgenoten, gekras, schunnige teksten, liefdesverklaringen, geklaag over leraren… maar ook: huiswerk, lesroosters en cijferlijsten… De schoolagenda vertelt ons wat er in het hoofd van de scholier omgaat. De tentoonstelling Grow Up! schetst aan de hand van schoolagenda’s een beeld van de opgroeiende jeugd van de jaren ’50 tot nu.

Een grote wolk van agenda's duikt als een groep spreeuwen vanuit de nok van het museum het souterrain in waar de tentoonstelling over agenda's begint. De bezoeker wordt meegenomen langs een wervelende en kleurrijke installatie van blow up agenda's waarin de oude eigenaren van de agenda's vertellen over hun schooltijd.

De flow van agenda's begint bij de jaren '50 waar het saaie huiswerkboekje verandert in een schoolagenda met prachtige handschriften en hier en daar een idool uit die tijd. In de daaropvolgende decennia ontwikkelt dit boekwerk zich al snel tot een persoonlijk lifestyle-document, waarin naast huiswerk en lesrooster óók plaatjes van popgroepen, liefdesbrieven, dagboekachtige teksten en spreuken werden geplakt en geschreven. De boekjes groeien uit tot dikke, volgeplakte boekwerken.

Dit zie je terug in de tentoonstelling, een kleurrijk schouwspel van rondvliegende agenda's vol verhalen en anecdotes. Iedereen herkent zich in zijn eigen schoolperiode ('oh die agenda had ik ook!' en 'ik schreef ook zulke nutteloze teksten in de agenda van mijn vriendin!'). Grow Up! toont de roerige tienerjaren in al zijn kleur en verscheidenheid.

Bij de tentoonstelling hoort een echte agenda die je meeneemt langs alle blow ups in de tentoonstelling. Hierin kun je de persoonlijke verhalen lezen van de agenda eigenaren; wat weten ze nog van die tijd, hoe is het ze vergaan in hun verdere leven? Maar ook worden de agenda's meer in hun tijdsperiode geplaatst en wordt er toelichting gegeven op de jeugdcultuur en maatschappelijke context van die tijd.

Grow Up! is te zien tot juli 2016 in het Nationaal Onderwijs Museum in Dordrecht.

Opdrachtgever: Nationaal Onderwijsmuseum Locatie: Nationaal Onderwijsmuseum, Dordrecht Realisatie: juli 2015 Oppervlakte: 350 m2 Status: tijdelijk (1 jaar)

Credits:
Concept en ontwerp: Ilona Laurijsse, Caspar Conijn, Lawrence de Graaff
Lichtontwerp: Atelier Wegener
Tekst en inhoud: Nationaal Onderwijsmuseum
Projectmanagement: Maartje Brattinga
Productie interieur: Kloosterboer Decor
Fotografie: Sarah Dona van Beelen
 • Grow Up! tentoonstelling_Onderwijsmuseum
 •  
 • Grow Up! tentoonstelling_Onderwijsmuseum_02
 •  
 • Grow Up! tentoonstelling_01
 • Grow Up! tentoonstelling_02
 • Nationaal Onderwijsmuseum_01
 • Nationaal Onderwijsmuseum_02
 • Nationaal Onderwijsmuseum_03
 • Nationaal Onderwijsmuseum_04
 • Nationaal Onderwijsmuseum_05